In het nieuws, op social media en alles en iedereen rondom je heen (op 1,5 meter afstand ;)) heeft het over alle online initiatieven die er in deze bijzondere tijd ontstaan. Terecht, logisch en mooi om te zien. 

Ook in ons vak, op het gebied van recruitment en employer branding, zie je innovaties en een creatieve invulling. ‘Het werd tijd’, wordt vooral geroepen. Remote recruiten, video calls, online assessments, etc. Goedbedoelde initiatieven waar nu terecht gebruik van wordt gemaakt. Bedrijven zien merkbaar het verschil in efficiency en de online mogelijkheden die eerder werden onderschat. Nu al wordt er gepraat om zo veel mogelijk van het recruitmentvak online te doen. 

Maar pas op! Recruitment en employer branding is nog steeds écht mensenwerk. Het gaat om gevoel, energie en een match op zaken die je vaak niet van achter een laptop kan achterhalen. Het vak gaat ten alle tijden nog steeds om de juiste balans tussen online en offline. 

Maar wat doe ik dan nu? 

Zorg dat je in het gehele recruitmentproces meet waar je online winst mee merkt te behalen, bijvoorbeeld op efficiency, snelheid of de relatie met de sollicitant; Bekijk wat je offline mist, nu dat deel even niet mogelijk is, bijvoorbeeld een face-to-face kennismaking, maar ook het interne overleg of het ondertekenen van de arbeidsovereenkomst; Creëer een vernieuwd sollicitatieproces waarmee je direct na deze social distancing mee van start kan. En win-win voor de sollicitant, jouw organisatie en natuurlijk jezelf. Denk in kansen!