Vele voorspellingen, onderzoeken en analyses verschijnen er dagelijks in het nieuws. Hoe gaat de toekomst eruit zien? Welke les trekken we uit deze periode? Wat zeggen onderzoeksresultaten?
Eén ding is zeker, de toekomst is niet te voorspellen en zal steeds complexer worden.
Het idee dat je alles kan controleren, alles kan worden zolang je er maar hard genoeg voor leert en werkt en dat je succes hebt als je in een vaste goedbetaalde baan bent belandt, is door deze corona crisis in één keer omver geblazen. Steeds vaker zullen onvoorspelbare toestanden gebeuren, krijgen we te maken met onverwachte tegenslagen en zal de arbeidsmarkt daarom steeds flexibeler worden ingericht.
Wat betekent dit voor ons werk en ons onderwijssysteem? Ook daar is het natuurlijk lastig voorspellingen te doen. Het enige wat zeker is, is de verandering. Je zal erop ingericht moeten zijn dat je regelmatig compleet van richting moet kunnen veranderen. Op ieder moment in je leven kan er immers iets voorvallen waar je niet op had gerekend.
Dit zagen we natuurlijk al langer aankomen: één hele lange carrière met één beroep was al snel aan het verdwijnen. Maar dit wordt iets wat nu een versnelling gaat krijgen. Zowel voor kinderen, studenten, maar ook voor werkenden wordt het belangrijk niet meer uit te gaan van één doel met daarbij een levensbepalende strategie om naar toe te werken. Steeds meer komt de nadruk te liggen op talenten als creativiteit, flexibiliteit, omgaan met ‘tegenslagen’, empathisch vermogen en oplossingsgericht denken omtrent complexe vraagstukken.
Voor werkenden/ studenten geldt dan ook: zorg dat je je ontwikkelt in deze skills, los van welk vakgebied je leert of werkt. En aan werkgevers, kijk ook eens verder dan de specifieke ervaring in een vakgebied, want wat gebeurt er als dat vakgebied (deels) verdwijnt?